Waar de één het niet op kan brengen (geen zin, liever vrij, toch wel erg veel last van…, andere bezigheden buiten huis, namelijk….vul maar in) is het voor de ander juist de reddingsboei om weer verder te kunnen met het leven. We hebben kandidaten van alle kanten, partijen en verschillende afkomst. Van veel mogelijkheden tot geen mogelijkheden. Toch is de motivatie om bij ons te starten de allerbelangrijkste. Een werkdag is nooit hetzelfde, maar soms tekent het zich door uitersten.

Maandag
Om 9.00 uur heb ik een gesprek met een klantmanager over een kandidaat die maar niet op een intake wil komen. Al heel lang is het ’trekken aan het welbekende dode paard’. Mevrouw is niet te motiveren en alles is al uit de kast getrokken. De klantmanager besluit om mevrouw af te stemmen met een maatregel, “ook dit is een resultaat in een traject” denk ik dan maar.

Dinsdag
Om half 11 heb ik een intake met een andere kandidaat. In het gesprek wordt al gauw duidelijk dat mevrouw zeer ernstig ziek is. Toch is ze (op eigen verzoek) aangemeld door de klantmanager. Ze wil dolgraag iets doen. Ook als voorbeeld voor haar kinderen en voor de afleiding. Mevrouw is supergemotiveerd en kan niet wachten om te beginnen.

Donderdag
Twee dagen later begint mevrouw bij de receptie van Werkdag. Een dagdeel per week. Aan het eind van de dag krijg ik een mailtje van haar. “Ik heb een geweldige werkdag gehad.” Mooi, ik ga weer fijn naar huis. Waar en hoe dit traject gaat eindigen? Wie zal het zeggen.

Vrijdagmiddag
Terwijl ik dit stukje over motivatie schrijf en zo de werkweek laat passeren, komt een oud kandidaat bij mij binnenlopen. Ondanks de Corona heeft hij een verlenging van zijn contract van een jaar gekregen bij een Zweedse meubel gigant. Met een grote glimlach op zijn gezicht komt hij binnen. Hij heeft namelijk ook een nieuw huis en zijn zoon is geslaagd! Dat zag er een jaar geleden allemaal nog anders uit. Ik zeg: “geslaagd traject!” Ik ben klaar voor het weekend.

Yvonne Hoek
Jobcoach bij Werkdag