Tien jaar Werkdag BV, een moment dat wij vieren. Hiervoor hebben wij een boekje uitgegeven: “Bijzondere verhalen over Waardevol werk”, waarin wij door middel van interviews een kijkje geven in het leven van iedereen die zich betrokken voelt bij Werkdag. Hieronder het interview van Songul Olcay.

Naam: Songul Olcay
Leeftijd: 34 jaar
Functie: Kookmedewerker
Werkzaam bij: De Janskliniek/Kennemerhart

“Ik ben een vrouw die haar eigen geld wil verdienen!”

Songul Olcay was vier jaar uit het arbeidsproces, maar wilde graag weer aan de slag. Om haar arbeidsfit te maken, volgde ze bij Werkdag BV een ‘Zorg voor Werk’-traject. Songul is moeder van vier kinderen in de leeftijd van 7 tot 16 jaar. “Mijn gezinsbegeleidster heeft mij geholpen met het leggen van contact met Paswerk en Werkdag. Toen alles was geregeld, kon ik beginnen. Ik heb veel verschillende werkzaamheden verricht, zoals portemonnees maken en inpakwerkzaamheden. Dat was afwisselend; de ene keer stelden we babydoosjes samen en de andere keer stopten we pepermuntjes, tandenstokers en schoonmaakdoekjes in een zakje voor bij spareribs, want daar krijg je vieze handen van.”

Songul geeft aan dat ze met al haar collega’s goed overweg kan. Het was alleen even zoeken naar welk werk het beste bij haar past. In ieder geval niet het werken in een kringloopwinkel. Ze herinnert zich ook nog een nare ervaring, die ze heeft opgedaan tijdens een sollicitatiegesprek bij een winkel. “Ik solliciteerde bij een onvriendelijke man, die mij het gevoel gaf dat ik niets kon. Ik voelde me heel klein en afgeschreven als werknemer.”

Het was Yvonne Hoek, begeleidster bij Werkdag, die haar opving. “Yvonne heeft mij eroverheen geholpen. Ze motiveerde mij om door te solliciteren en deze ervaring achter mij te laten. Haar hulp is echt heel fijn, want ik sta er niet alleen voor. Op moeilijke momenten hoor ik de stem van Yvonne in mijn achterhoofd, die mij eraan herinnert dat ik er wel toe doe en dat het wel lukt.”

Voor Yvonne, die bij dit gesprek zit, is dit een groot en onverwacht compliment. “Wat heb je dat mooi gezegd, dat is echt fijn om te horen!”

Tijdens het zoeken naar passend werk is duidelijk geworden dat Songul, die een achtergrond in de zorg heeft, opnieuw de zorg in wil. Ze heeft al een baan gevonden voor 7 uur per week als kookmedewerker kleinschalig wonen bij De Janskliniek, een woonzorglocatie van Kennemerhart. Mogelijk kan haar contract nog worden uitgebreid.

Yvonne is trots op haar. “Kortgeleden kwam ik op werkbezoek op de locatie en zag een vrouw vol zelfvertrouwen. Voor mij was dat een ‘wauw-moment’. Songul weet wat ze moet doen en ik dacht: ‘daar staat een werknemer van Kennemerhart’, zo leuk om die ontwikkeling te zien.”

Nu is het de beurt aan Songul om te glimmen van trots. Weer werken betekent veel voor haar. “Ik ben een vrouw die haar eigen geld wil verdienen, net zoals vroeger. Het liefste weer in de zorg, want ik vind het leuk om voor mensen te zorgen.”

Naast haar baan, wil Songul een opleiding tot helpende in de zorg niveau 2 gaan volgen. Ze heeft zich al opgegeven, maar heeft nog geen reactie ontvangen. Als Yvonne dat hoort, onderneemt ze meteen actie. “Songul, als je mij de bevestigingsmail stuurt, dan ga ik bellen.” De dames gaan over tot de orde van de dag!

Meer lezen? Bestel hier het boek “Bijzondere verhalen over Waardevol werk”.

Tekst: Mariëtte Peperkamp

Songul Olcay werkdag-boek-bijzondere-verhalen-over-waardevol-werk

Foto: Songul Olcay. Fotografie: Judith Cappon