Tien jaar Werkdag BV, een moment dat wij vieren. Hiervoor hebben wij een boekje uitgegeven: “Bijzondere verhalen over Waardevol werk”, waarin wij door middel van interviews een kijkje geven in het leven van iedereen die zich betrokken voelt bij Werkdag. Hieronder het interview van Rob Paagman.

Naam: Rob Paagman
Leeftijd: 50 jaar
Functie: Medewerker
Werkzaam bij: Werkdag BV

“Ik zou nog meer over 3D willen leren!”

Dertig jaar geleden was het nog niet gewoon, dat mensen met een verstandelijke beperking gingen werken. Daarom zocht Simon Paagman binnen zijn eigen netwerk naar een geschikte werkplek voor zijn zoon Rob. “Je kunt een persoon met een beperking niet dwingen om aan de lopende band te staan. Dat was ook niets voor Rob. Hij mocht komen werken bij Albert Heijn in Bennebroek. Rob is begonnen in het magazijn en werd goed begeleid door zijn chef Piet Stam.”

Al snel kreeg hij zijn eigen ‘straat’. Rob glundert als zijn vader het vertelt. “Ik vul en zorg dat alles in mijn straat netjes is, al dertig jaar!” Rob is heel sociaal en leerde de mensen uit de buurt kennen. Regelmatig werd hij naar de kassa geroepen om te helpen inpakken of boodschappen naar de auto van een klant te brengen. Hij werkte met een glimlach en kreeg als dank weleens een reep chocolade.

Toen de zus van Rob het huis uitging, wilde Rob dat ook. De familie raakte verzeild in een wereld van lange wachtlijsten; zes jaar wachten was heel normaal in die tijd. Samen met andere ouders besloot Simon zelf een gezinsvervangend huis op te richten, waar Rob 18 jaar woonde. Het lag in Heemstede langs de Ringvaart en zus Nicole bedacht de toepasselijke naam ‘Eigen Vaart’.

Ook in zijn eigen buurt werd Rob een bekend figuur.  “Ik stoorde me aan het zwerfvuil en ging afval rapen. Waarom? De buurt moet schoon zijn. Van de gemeente kreeg ik een hesje en een knijper om het vuil op te rapen.” Tijdens Serious Request 2014 collecteerde Rob in zijn omgeving.  “Ik haalde € 1.600,- op en samen met de burgemeester van Haarlem werd ik in het programma gehaald, een bijzondere ervaring.”

Kortgeleden verhuisde Rob naar een appartement, omdat zijn oude huis niet meer voldeed aan de huidige eisen.  “De overgang vond ik niet moeilijk want ik woonde, in afwachting van mijn nieuwe huis, al een jaar in een kleine kamer.”

Ondertussen veranderde er ook veel bij de supermarkt. Er werd meer en meer gewerkt met jonge mensen, die niet altijd begrip hebben voor Rob. Een van de begeleiders in zijn huis opperde dat hij misschien terecht kon bij Werkdag BV en dat bleek een goede zet. Zijn week is goed gevuld. Rob: “Ik werk op maandag en dinsdag bij Albert Heijn. Woensdags ben ik vrij, maar dan zoek ik klussen. Ik weet veel van radio en televisie en kan videobanden overzetten op dvd. Op donderdag en vrijdag werk ik hier met veel plezier bij creatief.”

Simon neemt Rob al van jongs af aan overal mee naar toe. “Ik geloof in persoonlijk contact en stap op mensen af. Rob heeft al kennisgemaakt met drie burgemeesters in Heemstede en er zelfs weleens thuis geluncht. Toen een van hen een probleem met haar televisie had, heeft Rob hem gemaakt.”

Vader en zoon vinden het een prettig idee, dat als het werk bij de supermarkt eindigt, Rob ook op maandag en dinsdag bij Werkdag BV kan werken.  Rob: “Ik heb interesse in techniek en zou nog meer over 3D willen leren. Kijk, deze is 3D geprint en door mij bedacht.” Trots laat hij een boodschappenmunt met een hamster zien. Echt heel mooi!

Meer lezen? Bestel hier het boek “Bijzondere verhalen over Waardevol werk”.

Tekst: Mariëtte Peperkamp

Foto: Rob Paagman. Fotografie: Judith Cappon