Tien jaar Werkdag BV, een moment dat wij vieren. Hiervoor hebben wij een boekje uitgegeven: “Bijzondere verhalen over Waardevol werk”, waarin wij door middel van interviews een kijkje geven in het leven van iedereen die zich betrokken voelt bij Werkdag. Hieronder het interview van Laurens de Winter.

Naam: Laurens de Winter
Leeftijd: 29 jaar
Functie: Chauffeur en Medewerker Arbeidsafdeling
Werkzaam bij: Werkdag BV

“Eigen veiligheid gaat altijd voor!”

Aan het woord is Laurens de Winter. Met zijn uitspraak refereert hij aan iets dat hij heeft geleerd van Annelies van Egdom, zijn begeleider bij Werkdag. “Ik leer mijn grenzen te bewaken; dat is een van mijn doelen. Als ik pauze neem om te kunnen eten, moet ik me niet laten opjutten door andere mensen. Ik ben chauffeur en mijn collega’s wachten ongeduldig op mij om naar huis gebracht te worden. De afspraak is dat ik om 12 uur ga rijden, maar ze staan vaak al om 10 voor 12 klaar.”

Annelies vult aan: “We hebben er niets aan als jij omvalt van de honger. Jouw pauze is van half 12 tot 12 uur. Het rijden met mensen is een verantwoordelijke taak, dat lukt niet op een lege maag.”

Laurens is zich daarvan bewust. Je kunt pas voor een ander zorgen als het goed gaat met jezelf. “Je eigen veiligheid gaat altijd voor.”

Hoe is hij chauffeur geworden? “Ik werkte vroeger bij een autoschadebedrijf, maar werd in de crisistijd ontslagen. Toen heb ik vijf jaar lang thuisgezeten. Om toch iets te doen te hebben ging ik voor mijn vader, die kunsthandelaar is, klusjes doen. Ik mocht schilderijen en andere voorwerpen wegbrengen of ophalen uit Amsterdam en kreeg steeds meer rijervaring.”

Op de weg kun je voor onverwachte situaties komen te staan. Iets dat lastig kan zijn voor Laurens, maar het lukt hem steeds beter om daarmee om te gaan. Annelies: “Als Laurens zijn collega’s ’s morgens gaat ophalen, gebeurt het weleens dat ze niet komen opdagen omdat ze ziek zijn. Laurens bleef voorheen buiten wachten en werd boos als er niemand kwam. Daar heb ik iets op bedacht. Hij belt aan en wacht drie minuten. Als zijn collega er dan nog niet is, rijdt hij weg. Een duidelijke afspraak die goed werkt.”
Laurens knikt: “Ik heb ook een kaartje dat ik kan pakken. Op het kaartje staat: niet boos worden, blijf rustig. Eigenlijk hoef ik er niet zo vaak op te kijken, maar het is handig om bij me te hebben voor onverwachte situaties.”

Bijzonder is dat hij ook een jonge collega met epilepsie naar haar werk mag brengen. Zij kan onderweg een epilepsieaanval krijgen en dan moet er juist worden gehandeld. Op zulke ritten gaat collega Tom als bijrijder mee, want een aanval komt altijd onverwachts. Annelies: “Ook daarvoor hebben we een protocol gemaakt. De jongens zijn getraind en weten wat ze moeten doen. Dat geeft een rustig gevoel. Haar moeder heeft toestemming gegeven en we vertrouwen de jongens voor 100%.”

In de twee jaar dat Laurens bij Werkdag BV werkt, heeft hij al een behoorlijke groei doorgemaakt. Zijn wens is om een betaalde baan te vinden, dus daar wordt naar gezocht door jobcoach Yvonne Hoek. “Ik ben gek van auto’s en heb mijn rijbewijs E. Mijn wens is om achter het stuur te zitten, bijvoorbeeld in combinatie met het schoonmaken van auto’s. Ook zie ik mezelf auto’s wegbrengen met een trailer achter de auto.”

Laurens, we duimen voor je dat er een begripvolle werkgever is, die de lat niet te hoog legt.

Meer lezen? Bestel hier het boek “Bijzondere verhalen over Waardevol werk”.

Tekst: Mariëtte Peperkamp

Foto: Laurens de Winter. Fotografie: Judith Cappon