Tien jaar Werkdag BV, een moment dat wij vieren. Hiervoor hebben wij een boekje uitgegeven: “Bijzondere verhalen over Waardevol werk”, waarin wij door middel van interviews een kijkje geven in het leven van iedereen die zich betrokken voelt bij Werkdag. Hieronder het interview van Agnes Fischer.

Naam: Agnes Fischer
Leeftijd: 51 jaar
Functie: Medewerker
Werkzaam bij: Werkdag BV

“Hier ben ik tot rust gekomen!”

Agnes Fischer is een van de allereerste medewerkers die via Werkdag BV is gaan werken en daar heeft ze nog geen dag spijt van gehad. “Ik werkte voorheen op een inpakafdeling, maar daar kon ik het werktempo niet bijhouden. We moesten bijvoorbeeld ook producten tellen en als ik per ongeluk een foutje maakte, kreeg ik op mijn kop.”

Het was een stressvolle periode, waaraan Agnes liever niet terugdenkt. Ze kreeg er hyperventilatie van en hield er faalangst aan over. Gelukkig heeft ze bij Werkdag een fijne plek gevonden, waar ze alweer tien jaar werkt. En wat heel belangrijk is: “Hier ben ik tot rust gekomen!”

Ze heeft nog een advies voor andere mensen die problemen op hun werk hebben.  “Praat erover en vraag om hulp, want anders kun je ziek worden.”

Volgens begeleidster Pip de Bruin heeft Agnes stapsgewijs een persoonlijke groei doorgemaakt, die nog altijd doorzet.  “Ze is heel gemotiveerd om te werken. Bij ons mag je fouten maken; daar leren we alleen maar van, zeg ik altijd. Als er iets speelt op de afdeling, dan praten we erover.”

Agnes knikt instemmend: “Toen ik hier kwam, kon ik nog niet naaien. Vroeger op school heb ik weleens achter de naaimachine gezeten, maar hier heb ik het vak geleerd. Spannend vond ik het werken met de lockmachine. Daarmee maak je een afwerksteek aan de rand van het naaiwerk, die voorkomt dat de stof gaat rafelen.”
Pip vult aan: “Het is een industriemachine voor een mooier resultaat. Ook onze strijktafel is professioneel.”
Agnes: “Ik kan heel goed samenwerken met Pip. Door haar heb ik veel zelfvertrouwen gekregen.”

Op dit moment werkt Agnes aan een veelkleurige lapjestas, die ze graag wil laten zien. Opvallend is de hoge kwaliteit van het naaiwerk; ze werkt heel precies en is zichtbaar trots op haar werk. “We maken hier van alles: schorten, gewone tassen en lapjestassen.”

Al heeft het naaiwerk haar voorkeur, ze heeft een zeer gevarieerde werkweek. “Ik werk ook bij creatief, de kaarsenmakerij en keramiek. Gisteren hebben we producten voor de kerstmarkt gemaakt, zoals kerstboompjes en kerstboomhangers.”

Pip: “We vinden het belangrijk dat onze medewerkers hun vaardigheden vergroten. Daarom zoeken we zoeken altijd naar nieuwe producten. Een volgende stap kan zijn; het hergebruik van materialen om portemonnees of sloffen te maken.”

Agnes komt zelfstandig naar haar werk. Vier dagen per week loopt ze van haar huis naar Centrum Schalkwijk, waar ze op de bus stapt naar het Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp. Bij mooi weer loopt ze vanaf het station naar de Cruquius, maar als het regent stapt ze over op een andere bus, die haar voor de deur afzet. Door haar werk bij Werkdag is ze weer een blij mens geworden.
“Ik voel me gewaardeerd en heb het naar mijn zin. Je hebt er niets aan om thuis met je armen over elkaar te zitten, dan ga je je vervelen.”

Meer lezen? Bestel hier het boek “Bijzondere verhalen over Waardevol werk”.

Tekst: Mariëtte Peperkamp

Agnes-Fischer-werkdag

Foto: Agnes Fischer. Fotografie: Judith Cappon