Tien jaar Werkdag BV, een moment dat wij vieren. Hiervoor hebben wij een boekje uitgegeven: “Bijzondere verhalen over Waardevol werk”, waarin wij door middel van interviews een kijkje geven in het leven van iedereen die zich betrokken voelt bij Werkdag. Hieronder het interview van Michel Essenberg.

Naam: Michel Essenberg
Leeftijd: 50 jaar
Functie: Kunstenaar/filosoof
Werkzaam bij: Werkdag BV

“Ik wil kunst voor iedereen bereikbaar maken!”

Dat een kunstwerk van Jeff Koons in 2016 voor 13 miljoen euro werd geveild vindt hij absurd. “Het was niet meer dan een bak water met een basketbal erin. Dat is toch onbegrijpelijk dat daar zoveel geld voor wordt gevraagd en dat het nog betaald wordt ook? Ik wil kunst voor iedereen bereikbaar maken.”

Michel Essenberg is iedere dinsdag bij Werkdag BV te vinden, waar hij werkt aan kleurrijke schilderijen die bijna allemaal iets met elkaar gemeen hebben. “De rode draad in mijn schilderijen zijn ogen, die de poort naar je ziel zijn. Hoe ik begin met werken? Van tevoren weet ik niet wat ik ga maken, maar ik begin op het lege vel en zie wel wat het wordt.”

Volgens zijn werkbegeleider Sharon Zaal hebben die ogen een diepere betekenis. “Ogen hebben te maken met zien; je mag jezelf laten zien voor wie je wilt zijn. Michel is een kunstenaar die veel produceert, meestal wel drie werken op een dag. Daarnaast schrijft hij gedichten, tot nu toe los van zijn tekeningen. We willen kijken waar de raakvlakken liggen en of we ze kunnen combineren.”

Bijvoorbeeld door gedichten en kunst samen op een ansichtkaart af te drukken. Michel fotografeert zijn kunstwerken zelf en in samenwerking met Paswerk Grafisch kunnen de ansichtkaarten worden gedrukt en verkocht. Sharon: “We verkopen producten die door onze medewerkers zijn gemaakt onder ons eigen label Juffrouw de Bonte. Binnenkort wordt er een nieuwe website ontwikkeld, dat een podium biedt voor onze kunstenaars. Ze krijgen een gezicht en ook hun verschillende stijlen worden voor iedereen zichtbaar.”

Sharon is bezig met het organiseren van een expositie, die start op 6 maart, de open dag van Werkdag en daarna rouleert op diverse locaties in de gemeenten Haarlem en Heemstede. “Ik ben al bezig met het selecteren van kunstwerken en ook het werk van Michel zal daar te zien zijn.”

Tekenen en schilderen zijn uitingen van creatieve expressie. Dromen en wensen komen naar boven en talenten worden ontdekt. Veel mensen raken er ontspannen van. Wat betekent het maken van kunst voor Michel? “Tekenen is een soort meditatie voor mij. Normaal gesproken heb ik totaal geen geduld, maar als ik teken wel, dan kan ik focussen. Ik teken graag met houtskool en krijt; verf heb ik geprobeerd, maar dat vind ik niet prettig om mee te werken.”

Voordat Michel twee jaar geleden bij Werkdag kwam, werkte hij tien jaar bij Paswerk. Om gezondheidsredenen moest hij daarmee stoppen. Vandaag zit hij in zijn stralende energie: “Nu ik een dag per week teken, gaat het goed met mij. Ik ben stabiel en dan ben ik een stimulans voor anderen. Het is fijn dat je hier jezelf mag zijn, waardoor ik in een andere dimensie kom en heel productief ben.”

Ter illustratie laat Michel zijn grote map vol kleurige tekeningen zien. “Mijn stijl is abstract met realistische kenmerken. Met mijn tekening van vandaag ben ik geïnspireerd door Picasso. Andere grote voorbeelden voor mij zijn Salvador Dalí en Herman Brood.”

Neem eens een kijkje op de website die Michel zelf maakte: http://kunst-net-effe-anders.jouwweb.nl.

Meer lezen? Bestel hier het boek “Bijzondere verhalen over Waardevol werk”.

Tekst: Mariëtte Peperkamp

Michel Essenberg werkdag

Foto: Michel Essenberg. Fotografie: Judith Cappon